Om oss

logo

Sancerre, elegansen från Loire


Sancerre, elegansen från Loire


hero

Vigneron - 2025-08-18

Vigneron

Sancerre – elegansen från Loire


Sancerre är en av Frankrikes mest älskade vinregioner, känd för sina eleganta, krispiga och mineraldrivna vita viner gjorda på Sauvignon Blanc. Beläget i den östra delen av Loire-dalen, har Sancerre blivit en symbol för renhet och stil i vinvärlden.


Historien om Sancerre

Vinodlingarna i Sancerre kan spåras tillbaka till medeltiden, då munkar började kultivera området. Under lång tid var rött vin på Pinot Noir vanligast, men efter vinlusens härjningar på 1800-talet planterades Sauvignon Blanc om – och sedan dess har Sancerre förknippats just med denna druva. Idag är området en kvalitetsstämpel för Sauvignon Blanc i sin mest klassiska och eleganta form.


Terroir och smakprofil

Det som gör Sancerre unikt är jordmånen. Här hittar man tre huvudsakliga jordtyper:

  • Terres Blanches (ler- och kalkjordar) – ger fylligare viner med stor lagringspotential.
  • Caillottes (stenig kalkjord) – lätta, aromatiska och direkt tillgängliga viner.
  • Silex (flintjord) – strama, mineraldrivna viner med den berömda ”röken” (fumé).


Typiska aromer i Sancerre är krusbär, citrus, gröna äpplen, nässlor och mineralitet, ibland med en lätt rökig ton från flintjorden.


Några fina producenter och viner att prova

  • Domaine Vacheron – biodynamisk topproducent som gör både vita och röda Sancerre.
  • Alphonse Mellot – känd för elegans och komplexitet.
  • Henri Bourgeois – en klassiker med brett utbud av terroirdrivna Sancerre.
  • Pascal Jolivet – modern stil med ren frukt och precision.


Serveringstemperatur

Sancerre serveras bäst kylt, runt 9–11 °C, vilket framhäver dess friskhet och aromatiska karaktär.


Mat som passar till Sancerre

Sancerre är ett av de mest mångsidiga vinerna vid matbordet, tack vare sin friska syra:

  • Getost – särskilt den lokala Crottin de Chavignol, en perfekt regional kombination.
  • Skaldjur – ostron, pilgrimsmusslor, räkor.
  • Fiskrätter – grillad eller pocherad fisk med citron, sushi och sashimi.
  • Grönsaker – sparris, ärtor, zucchini och rätter med färska örter.
  • Lätta kycklingrätter – gärna med citron eller örter.


Lagring

De flesta Sancerre-viner är bäst att dricka unga, inom 2–3 år, när de är som mest aromatiska. Men de bästa exemplaren från terroir med mycket kalk och flinta kan utvecklas i 5–10 år, och då få en djupare komplexitet.


För att bevara vinernas fräschör och elegans krävs rätt lagringsförhållanden – stabil temperatur, rätt luftfuktighet och skydd från ljus. Med ett Vigneron Storage-skåp kan du ge dina flaskor från Sancerre samma förutsättningar som i en klassisk vinkällare.


Se hela vårt sortiment här